ROMÂNIA LOCUL I (MEDALIE DE AUR) ÎN LUME LA OLIMPIADA INTERNAŢIONALĂ DE ASTRONOMIE ŞI ASTROFIZICĂ

În perioada 25 august-3 septembrie 2011 s-a desfăşurat în Polonia Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică la care au participat 30 de echipe din 27 de ţări. Unele ţări, cum ar fi Polonia, China şi Iranul au avut dreptul dacă au dorit să participe cu două echipe în concurs deoarece au organizat în anii anteriori ediţii ale acestei olimpiade. Lotul olimpic al României a fost însoţit în Polonia de catre domnul prof.Sorin Trocaru inspector general în M.E.C.T.S. şi de prof. dr. Petru Crăciun, de la Colegiul Agricol Fălticeni, coordonatorul lotului olimpic internaţional de astrofizică.

„Fiecare echipă a fost formată din cinci elevi de liceu şi doi lideri şi eventual observatori care nu au avut drept de opinie in şedinţele de bord ale Olimpiadei. Elevii echipei României care au participat la această olimpiadă reprezintă lotul restrâns al României care a rezultat de la Olimpiada Naţională de Astronomie şi din lotul lărgit în urma mai multor probe. Pregătirea lotului României s-a desfăţurat la Călimăneşti (Vâlcea) la Centrul de Pregătire pentru Performanţă care este organizat de către domnul profesor dr. Mihail Sandu şi la care au paricipat profesori cu experienţă din ţară. Cea mai importantă probă de la această olimpiadă a fost proba pe echipe la care România a obţinut punctajul cel mai bun, adică locul întâi in lume, învingând echipa Iranului (loc II), echipa Indiei (loc III) şi celelate ţări participante. Fiecare elev a primit câte o medalie de aur. Lotul României este format din următorii elevi (foto de la stânga la dreapta): Ana-Maria Constantin – clasa a XII-a Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, Mihai Răcoreanu – clasa a XII –a Colegiul Naţional ,”Vasile Alecsandri” Galaţi, Andrei Cuceu –clasa a X-a Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” Baia-Mare, Bogdan Marchiş – clasa a X-a Colegiul Naţional ,, Vasile Lucaciu” Baia-Mare şi Roberta Răileanu – clasa a XII-a Liceul Internaţional

de Informatică Bucureşti. De asemenea elevii noştri au obţinut şi două medalii de bronz la probele individuale (Mihai Răcoreanu şi Andrei Cuceu)”, a declarat pentru Cronica de Fălticeni, prof. dr. Petru Crăciun.

 

Potrivit profesorului Petru Crăciun, la această performanţă au contribuit şi orele de observaţii astronomice realizate cu telescoape şi lunete de la Colegiul Agricol Fălticeni, Palatul Copiilor Suceava şi Societatea Ştiinţifică Cygnus.

„Mulţumim lui Dumnezeu pentru această performanţă prin care drapelul ţării noastre a fost medaliat cu 7 medalii (5 de aur şi 2 de bronz). Vă aşteptăm cu drag la serile de observaţii astronomice organizate de Colegiul Agricol Fălticeni. Îi aşteptăm pe copii pasionaţi de astronomie la Cercul de Astronomie de la Palatul Copiilor Suceava şi Clubul Copiilor Fălticeni”, a concluzionat profesorul Petru Crăciun.

În perioada 22 – 30 septembrie, prof. dr. Petru Crăciun va participa cu lotul de astronomie, elevi până în clasa a opta, la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Kazakhstan.

sursa: www.cronicadefalticeni.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *