Pleaca medicii…

De ce ne temeam mai tare s-a intamplat deja. In sanatate avem cea mai grava criza de personal din ultimele 2 decenii. O spun reprezentantii Colegiului Medicilor si o simt cei care sunt pe cale sa accepte repede oferte de munca peste hotare.

Ce-i drept, e greu sa compari 1.000 de lei cu 7.000-8.000 de euro, salariu lunar, oferit de nemti sau francezi.

Diana a venit pe lume cu forcepsul, este operata des pentru implanturi de tije si grefe de os. Interventii cruciale. Medicul care s-a ocupat in toti acesti ani de fetita se gandeste sa emigreze.

„Lucrez de 8 ani aici si s-a intamplat sa fie chiar unul dintre primii mei pacienti. Si totusi, m-am gandit sa plec. Cred ca fiecare dintre noi s-a gandit”, spune Ozana Ilie, medic pediatru.

In ultimii 30 de ani la Spitalul Marie Curie din Bucuresti mii de copii s-au ridicat si au mers desi, in unele cazuri, minunea a venit dupa ani de efort si zeci de operatii.

Cu o luna in urma, doctorul Pesamosca, profesorul chirurgilor de aici, s-a stins. Au ramas pe baricade cativa dintre elevii lui din anii ’70-80, pentru care devotamentul a fost mai puternic decat tentatia banilor. Intrebarea este cine vine din urma?

„Au plecat nu pentru ca au vrut ei, ci pentru ca au fost fortati de imprejurari. De 7 ani nu au venit rezidenti sa se pregateasca in acest domeniu, ortopedie pediatrica”, declara Gheorghe Burnei, medic ortoped pediatru.

Aceeasi durere si la Urgente, sectiile functioneaza cu jumatate din personal. Cei mai buni isi fac pasaportul.

In ultimii ani au plecat in Marea Britanie 10.000 de medici. Spre Franta 6.000. In Spania sunt 3.000, in Belgia 1.000, iar in Statele Unite 5.000 de romani.

sursa:www. stirileprotv.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *