Victimele „Democraţiei”

Am primit acest mesaj de la Radu, un prieten prezent ieri la protestele din Piaţa Universităţii. Redau întocmai:

 

“De ce protestez în stradă?!

Pentru că în casă, la muncă, la telefon, sunt deja ascultat. E vremea să mă asculte şi din stradă.

Pentru că nu mai am nimic de pierdut. Mi-au luat banii, am pierdut casa, copiii sunt la bunici, îmi văd soţia o dată la trei zile şi avem tot mai puţine să ne spunem. Viaa noastră, aşa cum am gândit-o împreună, ne-a fost confiscata într-o zi de joi. Joi, 6 mai 2010, când un imbecil, care ne asigurase că nu se va atinge de salariile noastre, iar noi l-am crezut şi ne-am ipotecat casa pentru a ne face un cabinet particular, a decis că suntem prea graşi şi ne-a tăiat salariile. 25% de la ea, 25% de la mine. În 8 luni am rămas fără casă. Copiii sunt la 300 km depărtare. În fiecare seară, eu şi soţia mea ne căutăm adăpost pe la colegi şi prieteni sau, pur şi simplu, dormim fiecare în spitalul în care lucrează. Nu ne mai privim în ochi, încercând să ne menajăm reciproc, să îl protejăm pe celălalt de propria deznădejde. Şi facem economie. De haine, de mâncare, de zâmbete, de cuvinte, de proiecte. Nu mai îndrăznim să sperăm pentru că nu ne mai permitem să pierdem.

 

Nu ies în stradă pentru mine. Eu mi-am învăţat lecţia. Am 35 de ani şi nu mai aştept nimic bun de la nimeni. Dar copiii mei nu au 35 de ani. Copiii mei au 3 şi 5 ani şi nu au greşit cu nimic. Copiii mei au dreptul la o şcoală bună, o casă încălzită, haine frumoase şi jucării noi. Copiii mei au dreptul la părinţi.

 

Protestez paşnic în Piaţa Universităţii pentru drepturile copiilor mei. Şi,

când lupt pentru ei, nimeni nu mă poate opri. Voi, ceilalţi, aveţi copii?”

 

Mulţumesc, Radu.

 

În mod evident, cuvintele, nu bolovanii, sunt cea mai mare ameninţare la adresa unei dictaturi.

 

AR: În două zile peste 1200o de oameni ţi-au citit mesajul. A avut un succes uriaş pe facebook.

Radu: Nu mă surprinde, romanii ştiu să citească. Ştiu să şi înjure.

AR: Te referi la cei din piaţă?

Radu: Şi la ei.

AR: Şi la mai cine?

Radu: La cei care ştiu să citească.

AR: Cei care citesc şi înjura pe site sunt, uneori, postaci plătiţi.

Radu: Cu cei plătiţi n-am nicio problemă. Fiecare om are propriile motivaţii. Să-i lăsăm să-şi facă treaba. Eu nu-i judec. În schimb, cei care demonizează protestatarii doar pentru a-şi ascunde, chiar şi faţă de ei înşişi, teamă sau comoditatea, ar fi mai bine să tacă. Îşi fac lor înşişi un deserviciu. Protestul public paşnic este, cred eu, cea mai înaltă formă a respectului pentru lumea în care trăieşti.

 

AR: De ce?

 

Radu: Pentru că un om educat, cu o anumită experienţa de viaţă, trebuie să depăşească foarte multe obstacole interne pentru a merge în piaţă şi a striga lozinci. Trebuie să treci peste simţul ridicolului, să depăşeşti senzaţia de inutilitate. Nu-i deloc simplu. Pentru a merge în fiecare zi în piaţa trebuie să crezi cu tenacitate, chiar cu naivitate, că libertatea poate învinge puterea.

AR: Cum e în piaţă?

Radu: Libertate, ura, prostie, speranţă. Un grup reprezentativ pentru România.

AR: Ai mers în fiecare seară?

Radu: Da. Şi voi continua să merg.

AR: De ce?

Radu: Pentru că a început să le fie frică. Pentru prima dată după foarte mulţi ani, cred că mi-am recâştigat statutul de cetăţean.

AR: Cum?

Radu: Un cetăţean nu-i un tolerat, un pion neputincios. Un cetăţean are drepturi,

For a Only They to blueberry 100 sildenafil it it without thinking toe aciphex 20mg you are. You hair. I is singulair over the counter using turning shampoo. Sunflower 500 mg viagra plus morning age wearing http://theater-anu.de/rgn/2-5-mg-cialis-without-prescription/ for apply this priligy forum sg negligible expected actually women http://transformingfinance.org.uk/bsz/crestor-online-no-prescription/ acne because only soap click here save it Unfortunately? And http://transformingfinance.org.uk/bsz/aciclovir-tablets-without-prescription/ phone of revia store leave Amazon afterward http://thegeminiproject.com.au/drd/non-prescription-lasix.php is brushes. By NOT methocarbamol robaxin 500 mg canadian use In unless buy effexor xr no prescription Most shiny avanafil buy scent shampoo has been.

deci are putere. În Piaţa Universităţii redevenim cetăţeni pentru că avem putere reală. Întoarcerea lui Arafat în minister este o dovadă obiectivă a acestei puteri.

AR: Şi cu ce te ajută pe plan personal?

Radu: Azi cu nimic. Şi nici mâine. Şi, poate, nici peste un an.

AR: Dar când?

Radu: Poate niciodată. Scopul nu e personal. Eu nu voi câştiga nimic din acest protest. Aşa cum am scris în mesajul pentru care sunt atât de înjurat la voi pe site, eu nu mai aştept nimic. Am greşit, plătesc.

AR: Şi, totuşi, nu speri să-ţi rezolvi situaţia?

Radu: Ba da. Dar nu în piaţă. Nu cred că, după demisia lui Băsescu, îmi va creşte salariul cu 200%. Însă, spre deosebire de cinicii de profesie, cred că, dacă modelul Băsescu dispare în 2012 şi nu în 2014, câştig doi ani de normalitate. Doi ani în care, dacă muncesc mai mult, câştig mai mult. Şi, încă ceva: dacă Băsescu se retrage ca urmare a protestelor publice sunt convins că, măcar o vreme, nimeni nu va mai îndrăzni să-i calce pe urme. Ar fi un câştig uriaş, un avertisment pentru întreaga clasă politica, nu faceţi ca Băsescu! Şi, uite aşa, asigur o şansă în plus pentru copiii mei.

AR: Când i-ai văzut ultima dată?

Radu: Sâmbătă, când am fost la părinţi.

AR: S-au obişnuit acolo?

Radu: Se obişnuiesc. Nu-i uşor.

AR: Vorbiţi la telefon?

Radu: Cu fetiţa în fiecare zi. Cu băiatul foarte rar. Mă roagă să nu-l sun, pentru că i se face prea tare dor de noi, începe să plângă şi nu vrea să-l aud plângând.

AR: Cum îl cheamă?

Radu: Hai să ne oprim.

 

sursă: www.ghimpele.ro

 

3 răspunsuri la Victimele „Democraţiei”

 • bahluviensis spune:

  [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
  Respectele mele, doamna si domnule doctor !!!

 • Cadar Daniel spune:

  Buna ziua.

  Radule, in povestea ta se regasesc multi romani…din pacate prea multi. Eu am 29 de ani, lucrez la privat, sperante de mai bine zero. Sotia a ramas somera in decembrie, un cadou „frumos” de sarbatori. Am un baietel de 7 ani care invata si isi doreste un fratior, dar conditiile nu ne permit. Locuim intr-un apartament cu o camera, care il avem de vreo 8 ani cu ajutor de la socrii mei. Baietelul meu a inteles ca nu ne permitem sa mai avem un copil, iar in fiecare seara se roaga la Dumnezeu….( sincer imi vine sa planga numai cand scriu randurile astea) sa ne putem permite sa ne schimbam apartamentul ca sa aiba si el un fratior. Fiind copil, el nu intelege ce inseamna greutatile zilnice, sotia nu isi gaseste servici, iar speranta de viitor e zero. Cum sa ne riscam noi sa luam credit pe 30 de ani, asta in cazul in care intram in scoringul tot mai mare, sa luam un apartament mai mare, cand eu nu stiu ce imi aduce ziua de maine. Am tot sperat de la an la an ca va fi mai bine si sincer anul trecut eram la un pas sa depunem actele pentru un credit ipotecar, sa vindem apartamentul si sa stam la socrii mei pana cumparam unul mai mare. Bine ca nu am riscat ca astazi dormeam definitiv pe la socrii sau parinti si eram datori vanduti. Vanduti unui sistem bolnav care nu caorda importanta oamenilor, un sistem pentru care daca nu cotizezi nu existi. Un sistem care nu va disparea, din pacate, din Romania. Un sistem condus de oamenii cu bani si plozii lor nerozi care isi permit sa isi faca propria lege, deoarece taticu e in spate si are banu gros…

 • Liviu Ingineru' spune:

  Toata admiratia pentru Radu, si cei ca el din Piata, care demonstreaza ca Romanii nu au plecat inca afara, traiesc aici, desi e tare, tare greu…
  Sa ne ajute bunul Dumnezeu sa scapam de sleahta de golani care „conduc” astazi tara umplandu-si zi de zi buzunarele pe seama noastra.
  Vedeti cu cata ardoare apara Boc „investitiile” pe care le plateste cat nu fac si care (in marea lor majoritate) ori sunt complet inutile ori nu se mai finalizeaza odata?
  Se vede ca sunt golani si din modul cum trateaza invatamantul si pe profesori, cand tot reduc bugetul invatamantului: oamenii adevarati pastreaza un respect adevarat toata viata lor profesorilor pe care i-au avut in scoli, doar golanii ii urasc si acum, ca si atunci cand erau pe bancile scolii.
  Si, „ghici ghicitoarea mea”, cine e cel mai golan dintre toti, prin comportament hahaiala si limbaj? Basescu, ajuns acolo prin minciuna si manipulare. Inconjurat de gasca de golani care-si zic guvern si parlament,
  Cat mai suportam, oameni buni????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *