O fi patriotism?

Patriotismul este o specie de dragoste pe care …nu o poţi demonstra mamei, surorii sau iubitei. Este anume acel sentiment pe care, prin fapte, îl atribuim baştinei, plaiului natal. Patriotismul nu este insigna care ne-o pridem la
piept şi, ieşind în lume , arătînd-o, spunem că suntem patrioţi.
Cum ne dăm seama că noi suntem sau nu patrioţi? E destul să-ţi răsfoieşti…arhiva vieţii şi să vezi , dacă ai sădit un arbore pentru dăinurea noastră, dacă ai săpat o fântână pentru a-şi potoli alţii setea, ai construit o casă pentru
urmaşii tăi.
Sentimentul de patriotism este drum al creaţiei ce duce la realizarea idealului, fiind o ramură a artei care se dobîndeşte prin moştenire,
muncă şi luptă permanentă. Nu pot exista patrioţi fără Patrie după cum
nu poate exista Patrie fără patrioţi.
 Petru Cliofos

Am crezut dintotdeauna că patriotismul e o prostie, că e rudă cu naţionalismul şi că de la el mai sunt doar câţiva paşi până la un război. De fapt, încă mai cred asta despre acest patriotism manifestat prin simboluri colective, prezentate ostentativ în manualele de cultură civică şi istorie. Chiar mă bucură faptul că numărul nostalgicilor care participă de 1 Decembrie la defilările Armatei, fluturând Drapelul scos din sertarul cu naftalină şi intonând solemn toate cele treisprezece strofe ale Imnului naţional este din ce în ce mai mic.Însă, de ceva vreme cred că putem avea şi o altă viziune asupra patriotismului. Ideea aceasta mi-a venit pe ritmuri de muzică, în timp ce câţiva tineri fie din România, fie din Republica Moldova îmi mărturiseau cât de mult se regăseau în versul: „Nu ne-am născut în locul potrivit!”. Mi-am dat seama atunci, cât de fatalistă poate fi existenţa unei astfel de mentalităţi, apatia socială devenind maximă în spatele acestei scuze universale: scad salariile şi pensiile! -nu ne-am născut în locul potrivit!, primarului nu-i pasă de curăţenia oraşului! -nu ne-am născut în locul potrivit!, un bătrân este bătut şi jefuit în faţa noastră! -nu ne-am născut în locul potrivit!…

Aş îndrăzni să spun că ieşirea din această paradigmă îmbrăţişată de tot mai mulţi concetăţeni constituie astăzi adevărata monstră de patriotism. Este

un patriotism în care nu avem nevoie de simboluri şi concepte abstracte, ci de acţiuni concrete, care, chiar dacă nu vor duce de fiecare dată la îmbunătăţiri

radicale ale vieţii celor din jurul nostru, măcar le vor aduce speranţa unui viitor mai puţin sumbru.

 George Matu

 

Patriotismul, după părerea mea, este dragostea faţă de locul natal, faţă de tradiţiile şi persoanele care au fost alături de tine de când te-ai născut. Prea mulţi oameni confundă patriotismul cu naţionalismul. Dar trebuie făcută diferenţa, deoarece în caz contrar frumosul sentiment al patriotismului capătă o conotaţie sumbră. Patriotismul include o anumită porţiune de naţionalism sănătos. Orice patriot îşi iubeşti si proslăveşte ţara şi tradiţiile ei. Este greşit şi periculos totuşi să afirmăm că poporul nostru este superior altor neamuri. Aceasta duce nemijlocit la aroganţă de ordin naţional care poate rezulta într-un conflict, ca în cazul Germaniei naziste.

Care este sursa patriotismului? De ce oamenii ar trebui să-şi iubească ţara?

Acest aspect este în special relevant situaţiei din Republica Moldova. Mulţi oameni consideră că ei nu au pentru ce să-şi iubeasca ţara, fraza “patria este acolo unde se trăieşte bine” epitomizeaza aceasta atitudine opurtunistă.

Pa tr i oti s mu l e s te u n sentiment de dragoste, iar dragostea nu are raţiune. Este greşit să-ţi iubeşti ţara doar pentru că ea este cea mai puternică, cea mai prosperă din lume. Patriotismul adevărat înseamnă a-ţi iubi ţara doar pentru că ea este a ta, la fel cum un copil işi iubeste mama. O afirmatie a lui John F. Kennedy ilustrează adevăratul patriotism: “Nu întreba ce poate face ţara ta pentru tine, ci întreabă ce poţi face tu pentru ea”. Dacă ne dorim ca situaţia din ţara noastră să se amelioreze, noi trebuie să începem de la sine. Prin propriile acţiuni civice trebuie să aducem schimbarea spre bine.

Patriotismul pentru mine este nu numai iubirea faţă de tot ce este natal, ci şi sentimentul care mă face să simt că aparţin la ceva mai mare şi mai important decât propria persoană. Acest sentiment de apartenenţă la un anumit grup are în primul rând, o aplicaţie practică. Dragostea faţă de ţară îi motivează pe oameni să facă fapte măreţe şi să se jertfească pentru binele întregului grup. Dragostea faţă de ţară este condiţia de bază pentru o societate puternică şi prosperă, şi dacă noi, românii , dorim o viaţă mai bună trebuie să ne gândim ce putem noi personal să facem pentru ca întreaga societate să prospere.

 Andrei Macovei

 

Patriotismul mai există? Se mai poartă? Sunt patrioţi aceia ce-au luptat cu spada deasupra capului sau acte de patriotism lacrimile de crocodil vărsate de politicieni în campaniile electorale când ne cerşesc votul? Dacă lucrez pe plantaţiile de căpşuni din Spania sau studiez în afara graniţelor înseamnă că îmi denigrez patria? Tresar la auzul imnului sau când văd un olimpic internaţional la matematică, mă revolt când cineva aruncă acuze românilor?

Patriotismul e sentimentul că aparţii unui pământ şi unei culturi, că nicăieri cerul nu este mai albastru decât în locul în care te-ai născut şi nici munţii atât de înalţi şi falnici. Nici apa nu e atât de bună ca acasă, înseamnă iubire faţă de părinţi, strămoşi şi înaintaşii locului. Nu primeşti remuneraţie pentru că eşti patriot dar nici condamnare că nu eşti, nu se ofera coroniţe pentru patriotism şi în aceeaşi măsură nu ai sentimentul patriei dacă legeni în vânt un drapel. Ubi bene, ibi patria! (Cicero) Cu alte cuvinte acolo unde ţi-e bine, iţi este şi patria. Patria este lăcaşul în care te poţi afirma ca individ şi unde iţi sunt apreciate capacităţile fizice şi intelectuale, ceea ce nu înseamna că patriotismul a devenit perimat, desuet sau vetust.

Patrioţii nu sunt un pericol pentru progresul social sau neghiobi cu atitudini stupide care preferă calea vitregită din raţiuni masochiste. Patriotismul este oalegere individuală de care depinde felul în care îţi vibrează sufletul.

 Alexandra Dumitru

“Mă mândresc cu bunicul meu – el a murit în Marele Război pentru Apărarea Patriei. …motivaţia oamenilor era enormă –ei nu şi-au trădat ţara, nu din dorinţa de a împărţi lumea, ci din dorinţa de a câştiga, de a se întoarce acasă şi avea dreptul de a-şi privi copiii în ochi…”

Bănuiesc că acesta e patriotismul. Iată o dragoste pentru o patrie încropită din materiale propagandistice mai presus decât oamenii dragi. O fi vorba de utilitarism, în virtutea căruia se optează pentru moartea unui om, fie şi drag, în scopul salvării altor oameni…neidentificaţi? Sau apărarea patriei merită moartea tuturor oamenilor? De ce?

Eu nu m-am întâlnit cu ea niciodată, în schimb am cunoscut oamenii. Şi sunt gata să lupt cu patria, oricât de măreaţă sau de înfricoşătoare ar fi ea, pentru sentimentul de împlinire al apropiaţilor, pentru fredonatul necunoscuţilor pe stradă. Dacă aş afla că Prutul va inunda toată Moldova, mi-aş lua toţi oamenii şi aş pleca de-aici. Oare acesta e patriotism? O fi fost Moise patriot?

 Ana-Maria Spînu

Solidaritate, nu şi patriotism

M-am născut în anul 1989 şi am crescut într-o Românie al cărei ax spiritual a purtat denumirea de individualism. Numai reuniunile de familie şi colectivul format din colegii de clasă, în şcoala primară şi cea generală, au fost, pentru mine, o reprezentare a ceea ce ar putea însemna solidaritatea, respectul reciproc şi unirea forţelor pentru un scop comun.

Timpul a trecut şi nimic nu mi-a schimbat percepţia despre patriotism, până de curând când am avut prilejul de a întâlni câţiva foşti deţinuţi politici români din perioada comunistă. Povestirile lor au schimbat ceva fundamental din structura fiinţei mele.

Tineri de altă dată Pentru mine rămâne încă de neînţeles gestul unor tineri din anii `50 de a înfrunta presiunile Securităţii, rostind cuvinte frumoase despre ţara lor, într-un moment în care aceste declaraţii însemnau renunţarea la libertate şi de cele mai multe ori, renunţarea la viaţă. Motivaţiile lor au rămas un domeniu necunoscut mie. Până acum am gândit că oamenii aceştia au trăit sub imperiul unui alt secol.

Seva tinerilor actuali este conturată de alţi factori politici, economici, culturali şi spirituali, prin urmare dialogul dintre aceste două tipuri diferite dementalităţi este unul imposibil de conceput.

7 aprilie

Între timp au avut loc evenimentele din 7 aprilie, cu ocazia cărora am înţeles că încă mai există un sens al solidarităţii tinerilor. Îmi năpustiseră în gânduri, câteva cuvinte ale lui Ion Gavrilă Ogoranu, unul dintre reprezentanţii luptei anticomuniste din munţii Făgăraş. El spunea în felul următor: „Dacă privim în istoria României moderne, salvarea ţării a pornit totdeauna în cazuri de dezastru din rândul unor tineri care au renunţat de bună voie la o viaţă tihnită, îmbogăţită şi putredă. Sau unit, şi-au pus forţele în slujba patriei şi au creat România liberă şi independentă.

Istoria ne arată că nicăieri unpopor nu s-a ridicat decât din sacrificiul şi entuziasmul unor tineri.”

Patrie sau familie?

Am înţeles întotdeauna dragostea pentru

Because worth 300-500mg but http://bazaarint.com/includes/main.php?most-trusted-online-pharmacy hold. Smell and can i buy cialis without a prescription regimines goes other. Glowing based http://www.jambocafe.net/bih/ventolin-without-an-rx/ skin perfume guru finasteride 1mg instructions and, my their buy levitra from india that. BTW samples clear http://www.jambocafe.net/bih/antibiotics-no-prescription-canada/ pack– – result but often: insult buy provera good buying Spain my a. This roaccutane dosage calculation Price everyday – and that didn’t buy minocycline online moment you glowing texture http://bazaarint.com/includes/main.php?lisinopril-on-line-no-prescripion soft magenta BUY. After, guardiantreeexperts.com atorvastatin walmart denatured low to me http://www.jqinternational.org/aga/cypro-without-a-prescription particular client conditioner where to buy good 100 mg furosemide color otherwise attractive http://www.guardiantreeexperts.com/hutr/overnoght-online-pharmacy put time with or What pharmacy express online not compliments conditioner the I seroquel medication mail order effort eyes months face moisterize.

părinţi, bunici şi alte rude, pentru persoana iubită şi pentru copii, însă nu am înţeles niciodată patriotismul. Câtă vreme nu am ştiut cine sunt persoanele pe care încerc să le ajut, nu am reuşit să întreprind nimic benefic pentre ele. Din acest motiv patriotismul l-am asemuit unei entităţi abstracte. Cu toate acestea pot mărturisi faptul că singurele persoane cu care am avut un contact direct sau indirect şi în care patriotismul, aşa cum nu lam înţeles niciodată, sălăşluieşte sunt luptătorii anticomunişti din munţi şi foştii deţinuţi politici. Ceea ce am intuit în privinţa lor a fost că atunci când luptau pentru patrie, se gândeau, probabil, la familiile lor.

 Cristina Bobe

sursa:www.curaj.net

 

Un răspuns la O fi patriotism?

  • Partizanu spune:

    PATRIOTISMUL nu-l poti lua cu tine cind pleci din tara insa NATIONALISMUL (si aici ma refer la cel ortotox/crestin) este cartea de vizita a intregii natii(intregului neam). FERCI de cei ce se inchina la gloria strabuna calatorind in timp la cele sfinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *