Cheile Bicazului

Cheile Bicazului reprezintă o zonă geografică deosebit de pitorească din România situată în partea centrală a Munților Hășmaș, în nord-estul țării în județele Neamț și Harghita.

Cheile au fost formate de râul Bicaz și fac legătura între Transilvania și Moldova.

Zona Cheile Bicazului, cu o lungime de peste 6 km de la Lacul Roșu în amonte până la localitatea Bicazul Ardelean în aval, este străbătută de drumul transcarpatic DN12C care leagă orașele Gheorgheni și Bicaz.

Cheile Bicazului sunt incluse intr-un parc national, alaturi de Lacul Rosu, Hasmasul Mare – Piatra Singuratica si Hasmasul Negru, Cheile Sugaului. In peretii stancosi din aceasta zona se adapostesc cateva pesteri si avene foarte frumoase – Pestera Neagra sau Pestera Cascada, Licas, Avenul cu Trei Intrari. Afluentii Bicazului au format la randul lor alte chei cum ar fi: Cheile Laposului, Cheile Sugaului sau Cheile Bicajelului.

Cheile Bicazului constituie o zona frumoasa si pitoreasca a Romaniei, fiind strabatute de drumuri cu serpentine si de formatiuni stancoase impresionante (Piatra Altarului – 1120 m altitudine, Piatra Pintestilor – 847 m, Piatra Arsitei – 835 m, Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *