Manastirile din Moldova

1 Manastirea Neamt dateaza din secolul al XIV-lea si este cea mai veche si insemnata manastire din Moldova, fiind denumita si “Ierusalimul Ortodoxiei Romane”. În biserica se afla Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, pictata in anul 665 in Israel, pe care domnitorul Alexandru cel Bun a primit-o in dar de la Imparatul bizantin Ioan al VIII – lea Paleologul. Aceasta importanta manastire din Moldova mai are si cea mai veche biblioteca manastireasca cu 18.000 de volume si o impresionanta colectie muzeala. Daca ajungeti la manastirea Neamt si aveti mai mult timp la dispozitie, puteti vizita si schiturile Icoana Veche, Pocrov si Vovidenia, precum si Muzeul Mihail Sadoveanu de langa schitul Vovidenia.

2 Manastirea Secu este un asezamant monahal care dainuie de peste 500 de ani si integreaza influentele muntenesti in forma sa moldoveneasca fiind reprezentativ pentru arhitectura moldoveneasca de la sfarsitul sec al XVI-lea si inceputul sec al XVII –lea. Construita sub forma unei cetati medievale, cu ziduri groase, turnuri de aparare si turle, aceasta manastire din Moldova adaposteste si mormantul ctitorului ei, Nestor Ureche, precum si o impresionanta colectie muzeala de obiecte bisericesti. Aici puteti vizita icoana Cipriota, cea mai de pret icoana a manastirii Secu.

3 Manastirea Sihastria, prin cele trei secole de existenta, continua cu fidelitate stilul clasic moldovenesc si adaposteste obiecte bisericesti, vase liturgice si o biblioteca cu o mare valoare istorica si culturala. Manastirea Sihastria este cunoscuta in principal pentru Parintele Cleopa si Parintele Paisie Olaru. Cei doi au fost prieteni o viata intreaga iar acum mormintele lor sunt unul langa altul si pline de flori aduse de pelerini, in cimitirul manastirii.

4 Manastirea Varatec a fost ctitorita in anul 1785 de Maica Olimpiada. Ansamblul monahal de la Varatec cuprinde Manastirea Adormirea Maicii Domnului, Biserica “Sfântul Ioan Botezatorul” – secolul XIX, lânga care se gaseste mormântul Veronicai Micle si Biserica “Schimbarea la Fata” – secolul XIX. In cadrul manastirii Varatec puteti vizita colectia de arta veche bisericeasca.

5 Manastirea Agapia este singura dintre manastirile din Moldova si din Romania care poarta numele de “dragoste crestina”, provenind din grecescul “agapis”. Pictata de catre Nicolae Grigorescu in anul 1858, manastirea devine o veritabila bijuterie arhitecturala si vizuala intre manastirile Moldovei care imbina caracteristici ale stilului bizantin cu stilul neoclassic si cu arta romaneasca. Aici gasim o impresionanta colectie muzeala de arta medievala si religioasa si o biblioteca care cuprinde carti si manuscrise vechi. De la manstirea Agapia se poate merge pana la Schitul Agapia Veche, un loc deosebit de frumos, situat in linistea padurii.

6-125…………………………………………………………………………….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *