Constantin Budeanu

Constantin Budeanu s-a nascut la 16 februarie 1886 in localitatea Buzau a fost un inginer român, savant ce si-a adus numeroase contributii in fizica recunoscute pe plan mondial, membru titular al Academiei Române.

Dupa absolvirea liceului „Vasile Alecsandri” din orasul natal este admis in 1903 la Școala Națională de Poduri și Șosele, din Bucuresti- institutie de invatamant superior, obținând diploma de inginer în 1908. A studiat domeniul electrotehnicii și în străinatate.

La reîntoarcerea în țară începe lucrul la atelierele CFR și Societatea de Tramvaie București. Curând după aceea devine director tehnic al Societății Electrice din București și în 1916 profesor de Măsurări Electrice și Electrotehnică în catedra de Electricitate and Electrotehnică a Școlii Naționale de Poduri și Șosele (care din 1920 devine Institutul Politehnic București). A fost asistent lui Nicolae Vasilescu-Karpen din 1 octombrie 1916. În 1926 devine profesor titular la cursurile Măsuri și Tractiune electrică.

Pe lângă apartenența la Academia Română, a fost activ în multe societăți științifice internaționale ca Société Française d`Electriciens și Conférence Internationale des Grands Réseaux Electrique (CIGRE).

A participat activ la adoptarea sistemului internațional de unități SI si avut preocupari legate de metrologie.

A introdus noțiunile de putere reactivă și deformantă. Principala contribuție științifică e studiul stărilor electrice deformante. A publicat o monografie intitulată Puissances réactives et fictives care e citată de majoritatea studiilor despre regimul deformant.

„Ceea ce l-a caracterizat pe savantul Budeanu a fost dorinţa sa permanentă de a înţelege cît mai bine sensul fizic al fenomenelor pe care le întîlnea. într-o epocă în care studiul electrotehnicii de-abia se închega, el şi-a adus contribuţii importante, recunoscute pe plan mondial, de exemplu prin descoperirea aşa-numitei energii deformante -mărime fizică descrisă pentru prima dată în lume de C. Budeanu, în legătură cu fenomenele electrice din reţele neliniare (1927). Astăzi noi ştim că, de fapt, energia deformantă se întîlneşte în orice fenomen neliniar periodic, indiferent de natura sa fizică.
Tot Constantin Budeanu a dat o nouă definiţie energiei reactive, ambele noţiuni introduse de savantul român avînd însemnate aplicaţii mai ales în energetică, în transportul şi tarifarea energiei electrice. Constantin Budeanu a subliniat de asemenea cu claritate că trebuie să deosebim mărimea fizică de unitatea cu care o măsurăm, ca şi de măsura mărimii de care ne ocupăm. Tocmai în dorinţa sa permanentă de clarificare a fenomenelor întîlnite, a introdus în ştiinţă o clasă nouă de sisteme de dimensiuni, aşa-numitele sisteme simetrice care îi poartă numele.In activitatea sa îndelungată şi bogată, C. Budeanu s-a preocupat în permanenţă atît de aspectele teoretice ale fenemenelor electrice cît şi de cele practice, activînd şi în producţie în numeroase direcţii, cum ar fi modernizarea tracţiunii pe căile ferate, tracţiunea electrică etc. Pentru meritele sale remarcabile, a fost ales membru corespondent al Academiei Române (1938), membru al Academiei R.P.R. (1955), ca şi al unor academii şi societăţi străine.
Meritele sale sînt însă cu atît mai mari, cu cît a avut un rol important şi în dezvoltarea, la Bucureşti, a învăţămîntului superior electrotehnic, ca şi în publicarea unor lucrări ştiinţifice şi tehnice de valoare. In lucrările sale ştiinţifice, C. Budeanu a căutat să utilizeze metodele matematice cele mai moderne, fără însă a pierde vreun moment din vedere sensul fizic al fenomenelor studiate.
El este primul inginer român care îşi înscrie numele atît în electrotehnică cît şi în teoria generală a ştiinţei, prin descoperiri de mare valoare.”

sursa: www.wikipedia.org

www. art-zone.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *