Ion I.Agarbiceanu

Ion I. Agârbiceanu (nas.6 ianuarie 1907, – dec. 9 martie 1971) a fost un fizician român, fiul prozatorului Ion Agarbiceanu.  Specialist în fizică atomică-spectroscopie, s-a remarcat drept proiectantul primului laser cu gaze din România între anii 1960-1961. A fost membru corespondent al Academiei Romane .

A urmat studii superioare la Institutul Electrotehnic din București (1925-1929), apoi la Facultatea de Științe din Paris, unde și-a luat doctoratul (1934), cu o lucrare elaborată sub conducerea lui A. Cotton. Teza sa de doctorat cu denumirea de „Recherche sur le spectre de fluorescence et d’absorption des vapeurs de Iodine” a devenit o lucrare de referință în domeniu.

În anul 1948 devine profesor universitar la Institutul de Petrol și Gaze din București. Din anul 1951 este profesor la Facultatea de Matematică și Fizică din cadrul Universității București. Transferat la Institutul Politehnic din București, deține în perioada 1955-1971 funcția de șef al Catedrei de Fizică I.

În anul 1956, prof. dr. Ion I. Agârbiceanu a organizat, la Institutul de fizica Atomica din bucuresti, laboratorul de „Metode Optice în Fizica Nucleară”, în cadrul căruia s-au realizat numeroase cercetări privind structurile atomice hiperfine și izotopice, rezonanța magnetooptică și păturile subțiri dielectrice.

 În acest laborator, a fost realizat, sub conducerea sa, în 1962, primul laser cu gaz (heliu-neon) cu radiație infraroșie, după o concepție originală. Prin focalizarea fasciculului luminos produs de laserul monocromatic, se obțin densități enorme de radiație pe suprafețe foarte mici.

A fost reprezentantul României la „International Union of Pure and Applied Physic” și la „European Group for Atomic Spectroscopy”.

La 21 martie 1963, a fost ales membru corespondent al Academiei Romane .

„In principal, activitatea sa stiintifica a fost efectuata in cadrul laboratorului de optica de la Institutul de Fizica Atomica din Capitala, fiind orientata mai ales spre cercetari de fizica atomica si nucleara, efectuate prin metode optice. Lui ii revine meritul de a fi initiat primele cercetari romanesti in domeniul fizicii laserilor, reusind sa produca in 1962 primele lasere cu gaz (de tip heliu-neon) de la noi, asa dupa cum am aratat, dear la un an de la punerea lor in functiune in strainatate. Aceasta arata ca inca din acel an tara noastra se situa in avangarda cercetarilor privind laserul.
Lucrarile intreprinse de Ion Agarbiceanu sint insa cu mult mai intinse ca arie, cuprinzind spectroscopia de absorbtie si de emisie, studiul fluorescentei si polarizarii luminii, fizica paturilor subtiri aceste din urma cercetari fiind intreprinse cu sprijinul unor colective din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti. E interesant sa amintim ca studiul paturilor subtiri si groase continua si azi in cadrul unor colective din Institutul Politehnic, o seama de studii cristalizinduse in teze de doctorat.
Ion Agarbiceanu a reusit ca, prin metode proprii, sa determine cu mare precizie o serie intreaga de marimi nucleare. A avut, de asemenea, rezultate remarcabile privind utilizarile metodelor optice in stiinta si tehnica, spectroscopia, cercetarea plasmei etc.
Toti cei care l-au cunoscut, l-au apreciat atit din punct de vedere stiintific cit si uman, Ion Agarbiceanu unind in mod armonios bogatia cunostintelor cu tenacitatea cercetatorului si comportarea plina de tact si finete.”

 

 

Sursa :-http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_I._Ag%C3%A2rbiceanu

-art-zone.ro/personalitati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *