Nicolae Vasilescu

Nicolae Vasilescu-Karpen (nas. 28 noiembrie (s.v.)/10 decembrie 1870, Craiova — dec. 2 martie 1964, București). a fost un om de știință, inginer, fizician și inventator român.Nicolae Vasilescu-Karpen a efectuat o importantă muncă de pionierat în domeniul elasticității, termodinamicii, electrochimiei și a ingineriei civile. Membru titular al Academiei Române.

A realizat pilele Karpen, care funcționează folosind exclusiv căldura mediului ambiant. După aprecierea profesorului I. Solomon, președinte al Societății Franceze de Fizică – Vasilescu-Karpen „a inventat pila de combustie cu o jumătate de secol înainte ca oamenii să ajungă pe Lună datorita ei.

Si-a desfășurat activitatea de cercetare în domeniile: elasticitate, aerodinamică, atomistică, termodinamică, electrostatică, teoria cinetică, electromagnetism, fizico-chimie, electrochimie și pile electrice. A efectuat studii asupra aderenței fierului la beton. A făcut cercetări asupra asupra presiunii interne a lichidelor și mecanismului presiunii osmotice.

În anul 1909, a propus pentru prima oară în lume, printr-o notă adresată Academiei de Științe din Paris, folosirea curenților purtători de înaltă frecvență pentru telefonia prin cablu la mare distanță.

A inventat „Pilele Karpen”, care folosesc temperatura din mediu, pila electrica care folosește energia oxidantă din alcool (1934), pila electrică cu clorură de argint (1953) și pila electrică cu concentrație de oxigen și termodinamică (1953).

A construit postul de telegrafie de la Băneasa (1914). A scris sau a participat la proiecte de centrale electrice și la proiecte de electrificare ale orașelor (Câmpina, Constanța).

A fost membru de onoare al Societății Franceze a Electricienilor (franceză Société française des électriciens), doctor honoris causa al Institutului Politehnic din București și membru al Academiei Române (membru corespondent din 5 iunie 1919, membru titular din 6 iunie 1923, vicepreședinte între 1930-1932 și 1942-1944, președinte al secțiunii stiințifice între 1945-1948)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *