STEFAN ODOBLEJA

Ștefan Odobleja (nas. 13 octombrie 1902, Valea Izvorului, Mehedinți – dec. 4 septembrie 1978) a fost un autor, filozof, medic militar și scriitor român, precursor mondial al ciberneticii generalizate pe care el însuși a denumit-o Psihologia consonantistă. Datorită contribuțiilor sale remarcabile, îndelung ignorate și nerecunoscute, Ștefan Odobleja a fost ales post-mortem, după 1989, membru al Academiei Române.

În 1909, Ștefan Odobleja începe școala primară în satul natal. Datorită unui învățător exigent și calităților sale native, a terminat cele 5 clase ale ciclului primar din satul său de origine în fiecare an cu premiul I.

A urmat liceul Traian din Turnu-Severin unde a învățat foarte bine limba franceză, fapt care i-a permis mai târziu să-și scrie și publice operele sale fundamentale la Paris, în Franța, în limba franceză.

A absolvit facultatea de medicină din București.

 

În decursul vieții, Ștefan Odobleja a practicat medicina și a scris importante lucrări despre cibernetică. Însemnările sale despre medicina, filosofie și literatură i-au adus numele pe buzele multor oameni. Prin activitatea sa în domeniul ciberneticii și-a atras ostilitatea regimului comunist iar spre sfârșitul vieții s-a aflat sub supravegherea organelor de securitate. O parte din operele sale au fost publicate după moartea sa.

Sursa : Wikipedia

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *