Neagoe Basarab

Neagoe Basarab a fost Domnitor al Țării Românești între 1512 și 1521. Soția sa a fost Doamna Despina, din familia sârbă Brancovici…Adevarat print al Renasterii, Neagoe Basarab a marcat prin domnia sa in Tara Romaneasca o epoca de inflorire culturala si artistica, al carei ecou s-a facut simtit in tot secolul al XVI-lea.

In anul 1512, Neagoe primeste scaunul Tarii Romanesti. Noul voievod a intarit puterea centrala a statului, infrangand opozitia interna a marii boierimi. In spiritul ideii de consolidare a autoritatii domniei, Neagoe Basarab a impus legislatia si procedura juridica unice pe tot cuprinsul tarii. A perfectionat aparatul administrativ, cautand sa aseze in slujbe doar pe cei cu merite. A acordat atentie armatei, Tara Romaneasca ajungand sa dispuna in timpul sau de o oaste de 40.000 de pedestrasi si calareti. S-a ingrijit de dezvoltarea economica a tarii. A sprijinit comertul, aparand interesele supusilor sai in relatiile cu cei din afara. A ingaduit negutatorilor brasoveni, in conditii de reciprocitate sa-si desfasoare activitatea in cuprinsul Tarii Romanesti.

Problemele culturii si artelor au detinut un loc de prima importanta in activitatea lui Neagoe Basarab, pe care vestitul carturar din Constantinopol, Manuil Corintios, il numea “mare voievod si imparat si autocrat a toata Tara Romaneasca”. Intuind rolul deosebit pe care il are raspandirea cartii, Neagoe sprijina activitatea tipografului Macarie.

La porunca domnitorului s-a ridicat frumoasa biserica episcopala de la Curtea de Arges, margaritar de pret al arhitecturii romanesti. Tot la porunca lui s-au facut si alte constructii ori au fost reinnoite monumete la Targoviste, Cotmeana, Nucet, Snagov, Ostrov. Cultivand si dezvoltand initiative ce depaseau hotarele tarii, Neagoe Basarab a sprijinit prin bani si danii cultura popoarelor balcanice aflate in grea stare sub dominatia otomana.

Neagoe Basarab este autorul primei si in acelasi timp a uneia dintre cele mai importante scrieri vechi romanesti, “Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Theodosie”. Lucrarea de educatie politica si morala, destinata sa-l obisnuiasca pe fiul sau cu greutatile si raspunderile domniei, cuprinde experienta de viata, gandirea profunda, intelepciunea, prudenta in fapte si orientarea politica, patriotica a unui mare carmuitor.

Domnitorul Neagoe Basarab a decedat la 15 septembrie 1521. Mormantul lui, ca si al familiei sale, se afla in frumoasa ctitorie, necropola domneasca de la Curtea de Arges.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *