Iancu de Hunedoara

Ioan de Hunedoara, alternativ Ioan (Ion) Huniade, Iancu de Hunedoara sau Ioan Corvin (n. ca. 1407 – d. 1456) (în latină Ioannes Corvinus, în germană Johann Hunyadi, în maghiară Hunyadi János, în slovacă Ján Huňadi) a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456 și regent al Ungariei între 1446-1452, mare comandant militar, tatăl regelui Matia Corvin.

Ioan Huniade a fost un mare aristocrat al Regatului Ungariei, descendent dintr-o familie nobiliară de origine română ce își avea fieful la Hunedoara. A devenit ulterior și ban al Severinului, voievod al Transilvaniei, precum și regent al Ungariei.

…În 1448 a primit titlul de prinț de la Papa Nicolae al V-lea, imediat după care a reluat luptele împotriva otomanilor. A fost învins în bătălia de la Kosovo (1448) din octombrie 1448 din cauza trădării lui Dan al II-lea, pretendent la tronul Valahiei, și a vechiului său rival Branković, care i-a interceptat ajutoarele din Albania, conduse de Skanderbeg, împiedicându-le să ajungă la locul bătăliei. Branković l-a luat prizonier pe Ioan de Hunedoara, aruncându-l în pentru o perioadă în temnițele fortăreței Smederevo, de unde a fost răscumpărat de compatrioții săi. După rezolvarea diferendelor cu numeroșii săi oponenți din Ungaria, Ioan de Hunedoara a condus o expediție punitivă împotriva prințului sârb, care a fost nevoit să accepte condiții de pace foarte aspre.

În 1450, în capitala de atunci a Ungariei, Pozsony, (citește Pojon; astăzi Bratislava), Ioan de Hunedoara a negociat cu Frederic al III-lea termenii predării lui Ladislau al V-lea, dar nu au ajuns la un acord. Mai mulți dușmani ai săi l-au acuzat de o conspirație politică împotriva regelui. Pentru a reduce tensiunile crescânde pe plan intern, Ioan a renunțat la titlul și funcția de regent al Ungariei. Reîntors în Ungaria la începutul anului 1453, Ioan de Hunedoara a fost numit de Ladislau conte de Bistrița-Năsăud și căpitan general al regatului. Totodată, regele i-a inclus în blazonul familial așa-zișii „Lei de Bistrița”.

Mormântul lui Ioan de Hunedoara în nava de sud a Catedralei Catolice din Alba Iulia

Pecetea lui Ioan de Hunedoara

Ioan a murit în 1456 de ciumă in tabara de la Zemun, după ce obținuse încă o victorie importantă, în bătălia de la Belgrad, contra oștirii otomane a sultanului Mehmed al II-lea Cuceritorul. Este înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sf. Mihail. Pe piatra sa funerară stă înscris „s-a stins lumina lumii”. Ca omagiu papa Calixt al III-lea elogiază victoria obținută de Ioan de Hunedoara ca fiind „cel mai fericit moment al vieții sale”.

Un răspuns la Iancu de Hunedoara

  • De cand spune:

    [Marked as spam by Antispam Bee | Spam reason: CSS Hack]
    De cand cautam aceasta informatie. Acum m-am dumirit. Se vede ca v-ati documentat inainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *