Ioan Zapolya

Ioan Zapolya (maghiară János Zápolya sau János Szapolyai) (n. 1487 – d. 22 iulie, 1540) a fost voievod de Transilvania între 1526 și 1540 și a ridicat pretenții la tronul Ungariei. El a fost fiul lui Ștefan Szapolyai și al prințesei Hedvig din Cehia. Ioan Zapolya s-a aflat în fruntea unui grup de nobili unguri care, în adunarea nobililor de la Rákos, au susținut ca nici un străin să nu poată fi ales ca rege al Ungariei. Pretendentul străin era Ferdinand de Habsburg. După moartea lui Ioan Zapolya, soția sa Isabella Jagiełło (Izabella în limba ungară) a ridicat pretenții la tron, între 1556 și 1559.

În 1522 nobilimea maghiară alege în locul lui Ioan Zapolya pe Stefan Bathory. Anarhia creată a dus la slăbirea ulterioară a statului maghiar și a determinat înfrângerea zdrobitoare suferită în fața imensei armate turcești, în bătălia de la Mohács (1526), unde a căzut și regele Ungariei. Din cauza că Zapolya nu a reacționat prompt la solicitarea neclară a lui Ludvig II, unii istorici îl acuză că ar fi contribuit la dezastruoasa înfrângere de la Mohács.

Mai târziu se iscă o intensă dispută între Zapolya și cumnatul lui Ludvig II, căzut în Bătălia de la Mohács, care mai târziu devine împărat, Ferdinand I (IRG). Sub pretextul că apără interesele lui Zapolya împotriva Habsburgilor, turcii ocupă Buda și oferă Transilvania fiului lui I. Zapolya, Ioan Sigismund Zápolya.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *