Adrian Pintea

Adrian Pintea s-a nascut la 9 octombrie 1954, in localitatea Beius, judetul Bihor, fiul unui medic renumit din Cluj. Tatal a murit inainte de nasterea actorului si mama s-a recasatorit cu George Pintea, fost aghiotant al lui Ion Antonescu.

Cariera:

A copilarit la Beius si Oradea. Era un copil fragil, sensibil si frumos. Scria versuri si proza, desena si iubea animalele, indeosebi caii. In clasa a saptea primea premiul pentru poezie din partea unei reviste pentru liceeni din Oradea. Atunci a recitat pentru intaia oara in public o poezie, „Invitatie la vals”, si a impresionat profund publicul. Canta la chitara si iubea rock-ul.

Adrian Pintea a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, sectia actorie, promotia 1979 si Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, sectia regie film, promotia 2004.

A predat actoria din 1990. Din 2002 avea titlul de Doctor in domeniul Teatru. Lucrarea de doctorat: „Hamlet sau actorul lucid”.

A debutat in teatru in 1977 cu „Oedip salvat” de Radu Stanca. A sustinut roluri la Teatrul Bulandra, la Teatrul National din Bucuresti, la Teatrul Nottara, Teatrul Romano American, Teatrul National din Craiova, Compania Teatrala „777”, etc.

Primul film : „Iancu Jianu”, rolul principal, regia lui Dinu Cocea. A urmat rolul Zeno, din serialul Tv „Lumini şi umbre”.

A jucat Romeo si Hamlet in teatru, Iorgovan in filmul „Pădureanca”, Teroristul Goran din „Diplomatic Siege”, Trimark Production USA, Doctorul in productia britanica „Nostradamus”, la rolul din „Tinereţe fără tinereţe”, pe care i l-a incredinţat, in 2006, Francis Ford Coppola. Ultimul rol: un bolnav incurabil in telenovela „Daria, iubirea mea”.


A fost regizorul spectacolelor de teatru „Cei drepti” de Albert Camus, 1998; „Demonii” dupa F.M. Dostoievski, 1996; „Romeo si Julieta” de William Shakespeare, 1993-94; „Comedia erorilor” de William Shakespeare, 1991-92 , „Thomas A. Becket”,1999 la Teatrul Bulandra, „Orfeu in infern”, 1995, la Teatrul Romano-American, „Jesus Christ Superstar” de Andrew Lloyd Webber si Tim Rice, 2006.

A scris versuri cu sensibilitate si profunzime deosebite.

Multe femei s-au indragostit de actorul frumos si charismatic Adrian Pintea. A fost casatorit cu arhitecta Silvia Mihaela Oostven , cu Laura Jianu, studenta lui si din anul 2000, cu doctorita si bioenergotera-peuta Lavinia Tatomir.

Era Cavaler al Templului si avea functia de Mare Gardian al Marelui Priorat Magistral al Romaniei.

sursa: http://biografii.famouswhy.ro

Un răspuns la Adrian Pintea

  • adrian spune:

    Despre ADEVARATA lui DRAGOSTE , nu veti afla niciodata ! O felicit pentru discretie si rafinament , o adevarata d-na , care i-a facut cu adevarat bine , salvindu-l din dezastru ! Felicitari , lady Di ,cum ii spunea el ! minunat cuplu erau si le placea DISCRETIA ,sa-si SAVUREZE IUBIREA ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *