Gabriela Szabo

Gabriela Szabó (n. 14 noiembrie 1975, Bistrița) este o atletă din România de talie mondială, actualmente retrasă din activitatea sportivă. A fost desemnată, în 1999, cea mai bună atletă a lumii și cea mai bună sportivă a Europei. A stabilit record mondial la 2.000 m, în 1998, și la 5.000 m, în 1999, la Dortmund.

A fost descoperită întâmplător la 12 ani la un cros școlar. Abia din 1994 a intrat în competițiile de senioare, după remarcabilele rezultate la juniori. Gabriela a fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din anul 2000, la proba de 5.000 m și cu bronz și respectiv argint la proba de 1.500 m, de la Jocurile Olimpice din 1996 și 2000.

A fost de asemenea de patru ori campioană mondială la seniori și o dată la juniori. Este vicecampioană olimpică în Atlanta, la 10.000 de metri.

A avut un singur antrenor, pe Zsolt Gyöngyössy, cu care s-a căsătorit. În mai 2005, Gabriela Szabó și-a anunțat retragerea din sportul profesionist.

Din 1991 şi până în 2002 atleta Gabriela Szabo a strălucit în toate competiţiile la care a participat. A strâns 21 de medalii de aur şi 12 de argint şi este una dintre primele atlete din lume care a cucerit toate titlurile absolute ale campionatelor europene, mondiale sau olimpice.
„Atletismul nu e un sport profesionist. Noi înşine devenim profesionişti prin felul nostru de a fi, din cauza concursurilor şi a condiţiilor. Ca să fii profesionist trebuie sa fii profesionist cu tine însuţi.
Cred ca am devenit profesionistă treptat, pentru că am conştientizat ce înseamnă să faci sport, să fii cel mai bun şi să te menţii acolo sus. Adică am ştiut ce vreau de la mine: dacă am vrut sa câştig înseamnă că a trebuit să respect un anumit program. Niciodată nu am refuzat să mă trezesc la ora 7 în loc de 10, niciodată nu am contestat faptul că trebuia sa fac atâţia kilometri în fiecare zi. Am fost întotdeauna conştientă că fără muncă şi fără un program foarte riguros nu poţi să ajungi undeva departe.”
În 2004, după concursul de la Birmingham, unde a abandonat, a decis să se retragă. Aproape ca nu a fost crezută. Nu s-au organizat ceremonii speciale, tocmai pentru că atât Federaţia, cât şi suporterii sperau ca atleta să se razgândească.
Dar Gabriela Szabo nu a revenit asupra acestei hotărâri. În vara lui 2006, la internaţionalele României, s-a organizat o festivitate de retragere oficială.
„Înainte de a mă fi retras, mi-am dorit foarte mult să obţin încă o medalie olimpică. Voiam sa bat recordul mondial la 5000 m în aer liber. Eram capabilă să obţin acest rezultat, însă ceva se întâmpla în timpul cursei. Pierdeam între 3 şi 4 km, ceea ce era foarte mult. Am încercat să reglez problema în antrenament, însa în concurs nu ştiu ce se întâmpla. A trebuit să mă opresc aici, însă nu regret, pentru că activitatea de sportiv mi-a adus bucurii pe care nu le poţi compara cu nimic.”
sursa: www.gabiszabo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *