Maricica Puica

Maricica Puică (n. 29 iulie 1950) este o atletă româncă, laureată cu aur și cu bronz la Los Angeles 1984.

În luna iunie 1989, campioana olimpică şi mondială Maricica Puică, una dintre figurile emblematice ale atletismului românesc, a decis să se retragă din activitatea competiţională. Avea 39 de ani, o vârstă respectabilă pentru un sportiv de înaltă performanţă, dintre care 24 îi petrecuse pe terenurile de atletism.

La iniţiativa regretatei Lia Manoliu, pe atunci vicepreşedinte al Comitetului Olimpic Român, în onoarea sa a fost organizată o festivitate de retragere emoţionantă, care a avut loc la Piteşti, cu ocazia Campionatelor Naţionale.

Despre acest moment, care a marcat finalul unei cariere de excepţie, Maricica Puică îşi aminteşte: „Am primit o mulţime de cupe şi plachete de la federaţie, de la cluburile Olimpia, la care eram legitimată, Steaua şi Dinamo, pe care le păstrez şi azi în vi­trina mea cu trofee. Am trăit un moment de mare bucurie, dar şi de tristeţe în acelaşi timp, pentru că în astfel de clipe îţi dai seama că ai îmbătrânit. De fapt, eu nu am vrut să mă retrag atunci, deşi aveam 39 de ani. Simţeam că mai pot alerga câţiva ani, dar am fost forţată să renunţ din cauza accidentărilor. Cu un an înainte, la Jocurile Olimpice de la Seul, am suferit o ruptură fibrilară în seriile la 3.000 de metri şi a trebuit să abandonez.

Momentul de vârf al carierei sale, aşa cum ea însăşi recunoaşte, a fost Olimpiada de la Los Angeles, din 1984, la care a cucerit o medalie de aur şi una de bronz. Atunci Marcica Puica a câştigat cursa de 3.000 de metri, în care a reuşit să o învingă pe Mary Decker, dublă campioană mondială în 1983 şi marea speranţă a atletismului american, pentru ca după doar câteva zile să-şi adjudece bronzul în proba de 1.500 de metri.

Preşedintele Traian Băsescu a glumit, marţi, cu foştii campioni ai României, la inaugurarea noului sediu al COSR, replica fostei atlete Maricica Puică – „Mă leşi!” – stârnind râsul şefului statului, atitudinea lui fiind de altfel una destinsă pe tot parcursul evenimentului.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns cu câteva minute înaintea începerii ceremoniei. După ce a dat mâna cu Ivan Patzaichin, şeful statului s-a îmbrăţişat cu Nadia Comăneci, cu care a schimbat câteva cuvinte.

După discursurile oficiale ocazionate de inaugurarea noului sediu al COSR şi Muzeului Olimpic, Traian Băsescu a vizitat birourile clădirii şi a ciocnit o cupă de şampanie cu câţiva dintre foştii campioni români.

Şeful statului a pus apoi câteva lopeţi cu pământ la rădăcina unui pin, lucru pe care l-au făcut şi şeful Comitetului Olimpic Internaţional, Jacques Rogge, dar şi preşedintele COSR, Octavian Morariu.

„Păi haideţi să terminăm”, i-a spus Băsescu şefului COSR, referindu-se la faptul că mai este de plantat un pin de către preşedintele Comitetelor Olimpice Europene, Patrick Hickey.

După remarca preşedintelui, unul dintre oficialii COSR i-a întrebat în glumă pe cei prezenţi dacă nu cumva au de plantat pomi în curţile proprii, căci „domnu’ preşedinte e pus pe treabă”.

La un moment dat, mergând spre următorul pin, şeful statului a trecut pe lângă fosta atletă Maricica Puică, laureată cu aur şi cu bronz la Los Angeles 1984. Ea se afla într-o conversaţie cu un alt fost campion.

„Uite-l şi pe domnu’ preşedinte”, a spus fosta atletă, repetând o replică din timpul conversaţiei sale: „Mă leşi!”.

Replica fostei campioane a strânit râsul şefului statului, care a repetat: „Mă leşi!”.

La plecare, şeful statului a fost condus de către Octavian Morariu, pe care l-a felicitat pentru realizarea acestui obiectiv.

sursa: www.Gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *