Mihaela Penes

Mihaela Peneș (n. 22 iulie 1947) este o atletă româncă, laureată cu aur la Tokyo 1964 și cu argint la Mexico 1968 la disciplina aruncarea suliței.

În urmă cu 44 de ani, Mihaela Peneş avea doar 17. Era cea mai tînără atletă română din delegaţia de la Tokyo. Trimisă la Olimpiadă pentru a căpăta experienţă. A intrat prima în concurs, cu numărul 179 prins de maiou. O fată puternică, înaltă de 1,88 metri şi cîntărind 92 de kilograme. Atunci, cînd lumea încă se foia în tribună, căutîndu-şi locul pe scaun, ea a izbutit aruncarea perfectă. 60,54 metri! Nimeni n-a mai putut s-o întreacă pînă la final. A ieşit campioană olimpică!

 

Cînd a cucerit titlul olimpic la Tokyo, Mihaela Peneş încă era elevă în clasa a XI-a a Liceului „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti.

La conferinţa de presă de după izbîndă, Peneş a avut o surpriză frumoasă. Iolanda Balaş, cea care cîştigase titlul la săritura în înălţime cu o zi înainte, a venit s-o felicite. A îmbrăţişat-o şi i-a spus: „Bravo, Mihaela, nici nu ştii cît mă bucur pentru victoria ta…”

„Am început sportul la 5 ani. Mama mea, Ştefania, a fost în tinereţe o bună sportivă, campioană de gimnastică a României. Ea mi-a fost primul antrenor. M-a învăţat să înot”, povestea suliţaşa în cartea lui Ilie Goga şi Romeo Vilara dedicată Olimpiadei de la Tokyo. Mai tîrziu, a încercat baschet şi volei, dar s-a oprit la atletism. Disc, greutate şi, în cele din urmă, suliţă.”

„Noi nu sîntem «foşti» campioni. Titlul nu ni-l poate lua nimeni. Şi cînd o să ne ducem, pe cruce o să ne scrie «campion olimpic»”, spunea Peneş în 2004.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *