Leonard Doroftei

Leonard Dorin Doroftei (n. 10 aprilie 1970) este un fost pugilist român, campion mondial WBA la categoria semi-ușoară (61,9 kg) între 5 ianuarie 2002 și 24 octombrie 2003.

Născut la Ploiești, Leonard a început să practice boxul la vârsta de 14 ani la clubul Prahova Ploiești. Între 1986 și 1988 a cucerit în fiecare an titlul național la juniori. Mai târziu a obținut cinci titluri naționale la seniori în 1992, 1993, 1994, 1996 și 1997. A câștigat medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona în 1992 și la Atlanta în 1996. De asemenea, a fost campion mondial în 1995 și campion european în 1996 și 1997. Palmaresul său la amatori este de 239 de victorii și 15 înfrângeri.

În 1997 Doroftei a devenit boxer profesionist făcând un contract cu clubul canadian Interbox. Pe 5 ianuarie 2002 a cucerit titlul de campion mondial profesionist la categoria semi-ușoară a versiunii WBA, învingându-l la puncte pe argentinianul Raul Horacio Balbi. Pe 31 mai, la București, Doroftei a luptat din nou împotriva lui Balbi și de data aceasta românul s-a impus în mod clar.

Pe 24 octombrie 2003, Doroftei urma să dispute un meci împotriva panamezului Miguel Callist. Meciul a fost anulat însă după ce românul a depășit greutatea categoriei sale la cântarul oficial. Doroftei a pierdut astfel titlul de campion mondial WBA.

„”

Leonard Doroftei:

 

L-am găsit în localul său din centrul Ploieştiului. Stătea la o masă, de vorbă cu so­ţia lui. Fac asta deja de 17 ani. Nimic, însă, nu te lasă să înţelegi că s-a schimbat ceva în entuziasmul cu care se pri­vesc. Au construit succesul împre­ună. Privind retrospectiv discuţia cu el, e ceva superb în felul în care drumul oamenilor buni se constru­ieşte constant înainte. Şi e un tip de coliziune în care intră destinele lor, aşa încât să continue tot timpul fe­ricit. Unii numesc asta întâmplare.

 

OK! Te-ai repliat bine. Ai terminat cariera şi ţi-ai construit aici viaţa.

 

Leonard Doroftei Mi-am găsit drumul. În fiecare seară e sâmbătă. Din cel mai bun boxer am devenit cel mai bun cârciumar.

 

Asta mi se pare aproape la fel de spectaculos precum cariera ta. Felul în care ai ştiut să decizi că ajunge.

 

Leonard Doroftei Am tot ce e mai frumos pe lu­mea asta. Am o afacere de succes. Am o familie minunată. Mă plimb prin lume. Lumea mă iubeşte. Ce-mi mai trebuie?

 

Pe mine mă fascinează cum te-ai apucat tu de box, Năstase, de tenis şi Hagi, de fotbal.

 

Leonard Doroftei Dacă nu găseam sala de box rămâneam un bun bătăuş. Întâm­plarea… L-am bătut pe unul şi fra­tele lui m-a dus la box.

 

Şi întâmplarea prin care ţi-ai cunoscut soţia?

 

Leonard Doroftei Ne-am întâlnit la mătuşa mea, care era naşa părinţilor ei.

Cum se construieşte o viaţă din detalii! Puteai să n-ajungi acolo.

 

Leonard Doroftei Da, păi nu mergeam prea des la ea. A fost o întâmplare. Nu ştiu dacă am mers de două ori în viaţă. În una dintre dăţi mi-am întâlnit soţia.

 

În ce moment al vieţii tale suntem acum?

 

Leonard Doroftei Am trecut de 40 de ani. Văd al­tfel viaţa, dar mereu am fost agitat.

 

Te-ai însurat devreme.

 

Leonard Doroftei La 24 de ani. Atunci mi-am gă­sit fata care e sufletul meu.

 

Nu te-a mai tentat nicio o femeie de atunci până acum?

 

Leonard Doroftei Mă faci să vorbesc prostii. Sunt om însurat. Am 17 ani de căs­nicie. Atât de legat sunt de ea, încât nu ştiu dacă mi se putea întâmpla ceva mai frumos în viaţă.

 

Mai important decât titlul mondial din box?

 

Leonard Doroftei Nici nu se compară. Soţia mi-a oferit copiii. Aceştia sunt cele mai mari trofee în viaţă.

 

De ce-ţi e dor, Dorine?

Leonard Doroftei Nu-mi e dor. Dar dacă ar fi s-o iau de la capăt, aş face aceleaşi lu­cruri. N-aş schimba mai nimic.

 

Ţi-ar ieşi şi a doua oară?

 

Leonard Doroftei Cred c-ar ieşi mai bine. Cu un pic de experienţă în plus. Am avut bun-simţ. Asta m-a ajutat să reali­zez tot.

Nu te-a incomodat bunul-simţ?

Leonard Doroftei E adevărat că, dacă aş fi avut puţină nesimţire, aş fi făcut poate bani mai mulţi.

Te întreb pentru că uite, şi Lucian Bute pare un băiat cu bun-simţ.

Leonard Doroftei El trăieşte într-un alt grup. Are altfel de prieteni în jurul lui. A ştiut să-şi managerieze bine cariera.

Tu n-ai ştiut?

Leonard Doroftei Am ştiut din altă latură. Din cea sportivă. El, din cea a afaceri­lor. Acum toată lumea interpretea­ză că aş avea ceva cu el.

Eu am reţinut că aţi fost şi prieteni la un moment dat.

Leonard Doroftei Nu. Suntem din generaţii di­ferite. Eu am venit cu canadienii aici. Ei l-au luat acolo şi bravo lui. Nu datorită mie, datorită calităţilor lui. Acum am vorbit despre nişte meciuri de-ale lui, gândind că va fi nevoit să intre în America şi acolo vor fi altfel de boxeri. Unii au înţe­les, alţii nu.

De-aia ai spus că ultimul lui adversar a căzut ca la Hollywood. Urmează să meargă în America. Ai încercat să legi lucrurile.

Leonard Doroftei Aici poate am fost un pic ironic, pentru că aşa a fost meciul. N-a arătat ca un meci de titlu mondial. E un campion, dar nu mi se poate impune să spun altceva decât ce gândesc. Mă întrebi despre el, spun ceva. Mă întrebi despre meciurile lui, spun altceva.

Dar Lucian, când boxează acum, îţi aduce aminte şi-ţi e dor de perioada când făceai tu treaba asta? Când camerele erau pe tine, aplauzele ţi se adresau şi tu câştigai?

Leonard Doroftei Nu. Lucian n-are ritmul pe care l-am avut eu. Nu-mi aduce aminte de mine. Avem stiluri diferite şi probabil de-aia şi gândirea diferi­tă. Cu stilul meu, am câştigat cam tot ce se putea câştiga.

Nu-ţi e dor de prim-plan?

Leonard Doroftei Nu. Acum sunt cel mai feri­cit. Nu mint. Mi-am găsit acest loc. Nu aş fi putut găsi altceva să mi se potrivească mai bine. E exact ce mi-am dorit. Eu pentru asta m-am întors, ca să fiu prin­tre ai mei””

sursa: www.okmagazine.ro aug 2011

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *