Daniela Silivas

Viorica Daniela Silivaș-Harper, numele la naștere Viorica Daniela Silivaș (născută la 9 mai 1972, Deva, județul Hunedoara) este o gimnastă română de valoare mondială, retrasă actualmente din activitatea competițională, celebră pentru cucerirea a șase medalii (trei de aur, două de argint și una de bronz) la Jocurile Olimpice de vară din 1988 (Seul, Coreea de Sud).

Daniela a început gimnastica la vârsta de 6 ani și a fost antrenată de antrenorul Béla Károlyi, timp de șase luni, înainte ca acesta să părăsească România în 1981. În 1980 a câștigat campionatul școlii iar în 1981 devine Campioană Națională de Junioare.

 

Cu toate acestea, Daniela Silivas nu a petrecut mult timp în liga juniorilor. În 1985, Federația Română de Gimnastică i-a schimbat anul nașterii din 1972 în 1970 pentru a-i permite participarea la Campionatele Mondiale de la Montreal. Falsificarea a fost suspectă, dar nu a fost niciodată complet verificată până în 2002 când însăși Daniela Silivaș a admis acest lucru. Ea a spus că nu a fost niciodată întrebată de acest aspect, iar oficialitățile din România pur și simplu i-au dat un nou pașaport, i-au atras atenția asupra datei nașterii și au informat-o că are acum vârsta de 15 ani.

Deși avea doar 13 ani la Campionatele Mondiale din 1985, Silivaș a obținut nota 10 în drumul spre cucerirea titlului mondial la bârnă, învingând-o pe deținătoarea titlului Olimpic la acest aparat, Ecaterina Szabo, colega sa de echipă. A terminat în urma gimnastei din Rusia Yelena Shushunova în concursul la individual compus și s-a impus imediat ca lideră a echipei României.

Cel mai mare triumf a fost la Campionatele Europene de Gimnastică de la Moscova din 1987 unde a câștigat concursul de individual compus precum și finalale pe aparate la paralele inegale, bârnă și sol și argintul la sărituri. La acea vreme, gimnastica feminină era dominată de câteva națiuni din Europa. Astfel, câștigarea titlului european în fața puternicilor gimnaste din Uniunea Sovietică, Germania de Est și Bulgaria a reprezentat o victorie majoră pentru Daniela Silivaș.

La Campionatele Mondiale din 1987 desfășurate la Rotterdam (Olanda), Daniela a contribuit ca echipa României să câștige titlul pe echipe, învingând astfel, pentru prima oară din 1979, invincibila echipă a Uniunii Sovietice, deținătoare a titlului mondial. Daniela pornea ca favorită în competiția de la individual compus. Dar, datorită rezultatelor mai slabe din rundele anterioare a reușit să câștige doar medalia de bronz. Medalia de aur a fost câștigată de colega sa de echipă, Aurelia Dobre iar argintul a fost adjudecat de campiona mondială din 1985, Yelena Shushunova. În finalele pe aparate, Daniela a câștigat medaliile de aur la bârnă și sol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *