Maria Olaru

Maria Olaru (n. 4 iunie 1982, Fălticeni, județul Suceava) este o gimnastă română de talie mondială, medaliată cu aur pe echipe și argint la individual compus, la Jocurile Olimpice de vară din 2000 desfășurate în Sydney, Australia.

MariaOlaru a început gimnastica la vârsta de 6 ani în orașul natal Fălticeni, pentru ca apoi să se transfere la clubul de gimnastică din Deva. Reușește să promoveze în echipa națională de junioare în 1993 dar, după șase luni, se reîntoarce la clubul din orașul natal, pentru ca în 1995 să se alăture echipei de junioare din București. În 1996 Maria se alătură din nou echipei naționale de junioare la centrul de antrenamente de la Deva, după ce se clasează pe primul loc la sărituri, la Campionatele Europene de Juniori.

Din 1998 Maria participă la competițiile de senioare, câștigând medalia de aur pe echipe și medalia de argint la sărituri, la Campionatele Europene. În anul următor, 1999, participă la Campionatele Mondiale de la Tianjin, China, unde câștigă medalia de aur cu echipa precum și medalia de aur la individual compus. Titlul mondial la individual compus este al doilea din istoria gimnasticii feminine românești, primul fiind obținut de Aurelia Dobre în 1987 la Campionatele

Mondiale de la Rotterdam, Olanda.

Seria succeselor continuă și la Jocurile Olimpice de vară din 2000 (Sydney, Australia) unde a câștigat aurul olimpic cu echipa și argintul la individual compus.

Maria a fost una dintre cele mai înalte gimnaste (160cm) de la sfârșitul anilor ‘90. Aparatele preferate au fost săriturile și solul, dar s-a afirmat în special la individual compus.

După Jocurile Olimpice de vară din 2000 (Sydney, Australia), Maria se retrage din activitatea competițională, noul cod de punctaj nefiindu-i favorabil.

sursa:wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *