Marius Urzica

Marius Daniel Urzică (nas. 30 septembrie 1975, Toplița, județul Harghita) este un gimnast român de talie mondială, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 2000 (Sydney, Australia).

Titlul olimpic de la Sydney este primul titlu olimpic pentru gimnastica masculină românească.

Marius a început gimnastica la vârsta de 6 ani, la CSS Gheorghieni, primul său antrenor fiind Iosif Frencz.

…Marius Urzica a readus, dupa 20 de ani de la performanta lui Dan Grecu, titlul mondial in Romania, a devenit campion european si, cel mai important, a obtinut prima si singura medalie de aur pentru gimnastica masculina romaneasca la Jocurile Olimpice. Fracturi de picioare, de piept, biceps rupt, probleme la coloana vertebrala – acesta este reversul medaliilor cucerite de Marius Urzica in cei 15 ani de cariera.

…Desi a luptat din greu sa revina in sala de gimnastica, dupa accidentul din 1995, Marius a mai fost incercat de doua ori de soarta: „In 1998, la Cupa Americii, in timpul unui concurs la inele m-am accidentat grav, am avut ruptura de biceps. Am simtit multa caldura si nu mai vedeam nimic in fata ochilor. Iar in 1999 la Campionatele Mondiale de la Tianjin (China) am concurat cu dureri mari la spate. Am facut o saritura si am aterizat rasucit, astfel ca in acel moment mi-a cedat coloana. Doctorii mi-au recomandat sa port sase luni corset. Daca purtam corsetul, terminam cu gimnastica, asa ca am plecat in Germania unde am facut o serie de tratamente”.

La sapte ani de la ultima accidentare grava, Urzica se simte mult mai bine si se considera un om norocos. „Cum am riscat din 1999 pana in 2006 pot sa mai risc si de acum inainte. Nu cred ca pot sa patesc ceva”, spune increzator Marius. Daca ar fi sa o ia de la capat, Urzica spune ca tot gimnastica ar practica.

„Am iubit acest sport din prima zi si il iubesc si acum. Daca ar fi sa o iau de la capat, tot gimnastica mi-as dori sa fac. Sunt momente foarte grele in viata unui sportiv peste care treci doar daca iti doresti cu adevarat sa faci performanta. Ii sfatuiesc pe cei care se afla in cazul meu sa lupte pentru visul lor, sa nu se lase rapusi usor”

sursa:wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *