Monica Rosu

Monica Roşu (născută la 11 mai 1987, Bacău) este o gimnastă româncă de valoare mondială, actualmente retrasă din activitatea competiţională, dublă medaliată cu aur la Jocurile Olimpice din 2004 (Atena, Grecia).

Monica a început gimnastica la vârsta de patru ani şi s-a antrenat în primii ani la CSS Bacău. O gimnastă puternică şi muncitoare, Monica a fost selecţionată în echipa naţională de junioare, părăsindu-şi familia pentru a se antrena la Oneşti, la vremea respectivă fiind centrul de antrenament pentru junioare.

Lumea gimnasticii a făcut pentru prima dată cunoştinţă cu Monica la un turneu de gimnastică organizat la Charleroi (Belgia), la începutul anului 2000. Două dintre junioare s-au retras în mod neaşteptat, câteva zile înainte de începerea competiţiei iar Monica a fost selecţionată ca o înlocuitoare de ultimă oră. Turneul de la Charleroi este unul din turneele internaţionale cele mai importante pentru junioare. Concurînd accidentată, performanţele Monicăi nu au lăsat cea mai bună impresie. După câteva căzături, a terminat pe locul al 12-lea în concursul la individual compus şi puţini au fost cei care au crezut că o vor mai vedea concurând.

Hotărâtă să îşi îmbunătăţească performanţele, Monica a concurat în 2001 în Olanda şi Slovacia. O foarte bună acrobată, a reuşit să îşi îmbunătăţească foarte mult execuţiile la sărituri şi sol, fiind mutată la Deva, centrul naţional de antrenament. În anul 2002 a făcut parte din echipa României la Campionatele Europene pentru Juniori unde a câştigat medaliile de bronz la sărituri şi sol.

În următorii doi ani dobândeşte mai multă experienţă participând la câteva competiţii naţionale şi internaţionale. Concurează la Campionatele Mondiale 2003 de la Anaheim (SUA), unde câştigă medalia de bronz cu echipa şi se plasează pe locul patru la sărituri.

Momentul de vârf al carierei sale îl constituie Jocurile Olimpice de vară din 2004 (Atena, Grecia). A făcut parte din echipa României care a reuşit să îşi apere titlul olimpic, la o diferenţă de aproape un punct faţă de următoarea clasată. Monica a fost cea mai puternică concurentă la sărituri, reuşind să câştige medalia de aur în finalele pe aparate, la o diferenţă de aproape două zecimi faţă de ocupanta locului doi, având cele mai dificile sărituri din competiţie. Participă şi la Campionatele Europene de Gimnastică din 2004 (Amsterdam, Olanda) unde câştigă medalia de aur la sărituri. Din păcate, se accidentează în 2005. Datorită performanţelor slabe nu reuşeşte să ocupe un loc în echipa României, participantă la Campionatele Mondiale din 2005, şi se retrage din activitatea competiţională.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *