Leon Rotman

Leon Rotman (nas. 22 iulie 1934, București) este un canoist evreu român, dublu laureat cu aur la Melbourne 1956 și laureat cu bronz la Roma 1960. La vremea aceea era subțirel, avea 1,70 m înălțime și 20 de ani. Era al patrulea copil din familia Rotman, tatal sau Iosif mai avea trei fete.

Pe la 8 ani știa să înnoate bine și traversa apele mâloase ale Dâmboviței, aducând de vizavi apă rece bună pentru acasă.

La doar 15 ani s-a angajat la Uzinele „Timpuri Noiu” urmând cursul de calificări pentru strungari. În acest loc a început să se claseze pe primul loc la concursurile de cros.

Într-o după-amiază verii anului 1952 s-a dus la lacul Floreasca, văzând pentru prima dată caiace și canoe gândindu-se că n-ar strica dacă s-ar plimba cu barca. Astfel s-a înscris și la secția de caiac-canoe a „ Tânărului Dinamovist”.

La Campionatul național după ce a fost în sfârșit inclus în echipa de seniori a clubului Dinamo a a vut de suferit de pe urma canoelor care erau mult prea grele pentru concurs. Astfel marele său concurent de atunci Dimofte a câstigat cursa după ce a primit barca Felix care era una din primele canoe românesti profesioniste. La campionatul național din 1954 Rotman a ieșit învingător după ce a primit și el o râvnita canoe Felix.

De atunci victoriile au început să curgă pentru tânărul Rotman bătându-l în 1955 pe Hernek vicecampion mondial la Maçon cu un an înnainte.

La destivalul mondial al tineretului din Polonia, la Pozman, lumea era curioasă să-l vadă pe sportivul român. La primul start s-a considerat că românul a furat startul și cursa s-a întors. La al doilea start a pornit puțin mai târziu ca să nu fie descalificat. Atunci ungurul Parti și sovieticul buharin l-au prins între bărcile lor și Rotman s-a răsturnat. Chiar dacă trebuia să repornească cursa arbitrul a lăsat cursa să continue și au venit bărcile de salvare. În acest moment românul a refuzat ajutorul și-a îmipins canoea pâna la mal și a scos apa din ea. S-a așezat la start și a pornit în cursă reușind să recâștige două minute clasându-se în final pe locul IV spre stupefacția și entuziasmul tuturor.

3 răspunsuri la Leon Rotman

 • OPREA FLORIN LUDOVIC spune:

  LEO ROTMAN UN NUME RAR ,UN OM DEOSEBIT UN CAMPION .PACAT CA OAMENI CA EL NU SINT RESPECTATI LA NOI IN TARA.DACA ESTI MAI BUN CA ALTII SE GASESC UNII INVIDIOSI SA TE DEA LA OPARTE.IL APRECIEZ PE PAPA LEONE,ASA II SPUNEM NOI PRIETENII ADEVARATI.SINT UNUL DIN ELEVII LUI AM FOST LA CLUBUL OLIMPIA SI AM FOST SI CU VICENTIU ROTMAN IN CLASA.CUM SA NU -I RESPECT.

  • gheorghe nicolae victor spune:

   [Marked as spam by Antispam Bee | Spam reason: Server IP]
   ce mai faci vicentiule?sunt eu,coleg de liceu…ind.nr.9

 • gheorghe nicolae victor spune:

  [Marked as spam by Antispam Bee | Spam reason: Server IP]
  salut vicentiu!..victor,tiganu,mecanici auto,ind.nr.9

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *